سعی بر آن است که مطالب مرجع تخصصی آب و فاضلاب شامل مسایل ، مقالات و اخبار عمران آب و فاضلاب,آب و فاضلاب و به صورت تخصصی فرآیند های تصفیه آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب و صنعت آب و فاضلاب باشد.
دانشنامه آنلاین آب و فاضلاب
رشته های مرتبط:مهندسی عمران آب و فاضلاب،مهندسی تکنولوژی آب و فاضلاب،مهندسی آب و فاضلاب،محیط زیست،مهندسی بهداشت محیط،مهندسی آب،مهندسی شیمی و...
امیرحسین ستوده بیدختی
لژيونلا
۱۳۹۰/۰۴/۲۸
21:1
|
پيـام امـيني 1
پيام خادم صبا 2
چكيده :
باكتري لژيونلا عامل بيماري لژيونلا پنومونيا يكي از ميكروارگانيزمهاي آبزي مي باشد كه در محيط هاي آبي رشد و تكثير يافته و دراثر استنشاق ايجاد بيماري هايي مي كند كه نياز به بررسي و تحقيق خاص دارد . روي يكي از نوترينت هايي است كه لژيونلا در محيط آبي به آن نياز دارد . با حذف روي از آب مي توان از ايجاد كلني هاي لژيونلا و رشد و تكثير آن جلوگيري نمود .
مقدمه :
روي يكي از عناصر طبيعي تشكيل دهنده موجودات زنده است كه در سيستم آنزيم ها و هورمون ها موثر مي باشد . روي در طبيعت و آب دريا موجود ميباشد و در آبهاي شيرين طبيعي به ندرت يافت مي شود و اگر چنانچه به ميزان قابل ملاحظه اي مشاهده گردد احتمال انحلال آن از مجاري آب وجود دارد .
املاح روي نسبتاً سمي ولي جذب ميزان معيني روي به طور روزانه براي اعضاي بدن ضروري مي باشد ، اما در آبهاي مشروب وجود روي نامطبوع بوده و موارد مسموميت با آن از طريق آب گزارش گرديده است [4] ميزان روي در آبهاي مشروب فرانسه كمتر از 5 ميليگرم در ليتر است اما در آخرين گزارش اي پي اِ 3 ميزان روي در آب صفر و استاندارد ثانويه آن 5 ميليگرم در ليتر ذكر شده است [9] استاندارد هاي كشور ما نيز اين ميزان را تاييد نموده است [2]
روي در مخازن آب معمولاً وجود دارد و ممكن است در اثر خوردگي لوله هاي فلزي ،به آب تصفيه شده اضافه گردد. در 76 درصد از منابع آب كه در سالهاي 67-1962 مورد بررسي قرار گرفتند روي وجود داشت [3] با وجود آنكه حضور روي در آب تا ميزان ذكر شده از اهميت چنداني برخوردار نيست ولي به واسطه آنكه از عناصر مورد نياز براي رشد و تكثير باكتري به نام لژيونلا مي باشد اخيراً اهميت فراواني يافته است .
باكتري لژيونلا گرم منفي و بدون كپسول مي باشد كه هوازي بوده و قادر به تجزيه ژلاتين مي باشد .اندازه آنها بين 3/0 تا 9/0 ميكرومتر در 2 تا20 ميكرومتر است و به محيط رشد اختصاصي نياز دارند. [5]
اين باكتري همه جا در مايعات و خصوصاً محيط هاي آبي غير دريايي ديده مي شود آنها حتي در آب بارانهاي جنگلي گرمسيري نيز ديده شده اند . در منابع صنعتي آبها ، مثل برجهاي خنك كننده (سرمايش) و تهويه هوا ، سيستم هاي آب آشاميدني نيز حضور اين باكتري ثبت گرديده است . [6]
لژيونلا يك پاتوژن درون سلولي است . اين باكتري وقتي براي اولين بار وارد يك سلول مي شود دور خود يك باند غشايي از فاگوليزوزوم ايجاد مي كند كه تبديل به كيسه شده و باكتري ها درون آن تكثير مي يابند . آنها يك سم پروتئاز نيز توليد مي كنند كه براي بافتها و سلولهاي ديگر مضر مي باشد .اين سم كه نسبت به حرارت مقاوم است از جنس پپتيدهاي كوچك اسيدي مي باشد . [5]
پيام خادم صبا 2
چكيده :
باكتري لژيونلا عامل بيماري لژيونلا پنومونيا يكي از ميكروارگانيزمهاي آبزي مي باشد كه در محيط هاي آبي رشد و تكثير يافته و دراثر استنشاق ايجاد بيماري هايي مي كند كه نياز به بررسي و تحقيق خاص دارد . روي يكي از نوترينت هايي است كه لژيونلا در محيط آبي به آن نياز دارد . با حذف روي از آب مي توان از ايجاد كلني هاي لژيونلا و رشد و تكثير آن جلوگيري نمود .
مقدمه :
روي يكي از عناصر طبيعي تشكيل دهنده موجودات زنده است كه در سيستم آنزيم ها و هورمون ها موثر مي باشد . روي در طبيعت و آب دريا موجود ميباشد و در آبهاي شيرين طبيعي به ندرت يافت مي شود و اگر چنانچه به ميزان قابل ملاحظه اي مشاهده گردد احتمال انحلال آن از مجاري آب وجود دارد .
املاح روي نسبتاً سمي ولي جذب ميزان معيني روي به طور روزانه براي اعضاي بدن ضروري مي باشد ، اما در آبهاي مشروب وجود روي نامطبوع بوده و موارد مسموميت با آن از طريق آب گزارش گرديده است [4] ميزان روي در آبهاي مشروب فرانسه كمتر از 5 ميليگرم در ليتر است اما در آخرين گزارش اي پي اِ 3 ميزان روي در آب صفر و استاندارد ثانويه آن 5 ميليگرم در ليتر ذكر شده است [9] استاندارد هاي كشور ما نيز اين ميزان را تاييد نموده است [2]
روي در مخازن آب معمولاً وجود دارد و ممكن است در اثر خوردگي لوله هاي فلزي ،به آب تصفيه شده اضافه گردد. در 76 درصد از منابع آب كه در سالهاي 67-1962 مورد بررسي قرار گرفتند روي وجود داشت [3] با وجود آنكه حضور روي در آب تا ميزان ذكر شده از اهميت چنداني برخوردار نيست ولي به واسطه آنكه از عناصر مورد نياز براي رشد و تكثير باكتري به نام لژيونلا مي باشد اخيراً اهميت فراواني يافته است .
باكتري لژيونلا گرم منفي و بدون كپسول مي باشد كه هوازي بوده و قادر به تجزيه ژلاتين مي باشد .اندازه آنها بين 3/0 تا 9/0 ميكرومتر در 2 تا20 ميكرومتر است و به محيط رشد اختصاصي نياز دارند. [5]
اين باكتري همه جا در مايعات و خصوصاً محيط هاي آبي غير دريايي ديده مي شود آنها حتي در آب بارانهاي جنگلي گرمسيري نيز ديده شده اند . در منابع صنعتي آبها ، مثل برجهاي خنك كننده (سرمايش) و تهويه هوا ، سيستم هاي آب آشاميدني نيز حضور اين باكتري ثبت گرديده است . [6]
لژيونلا يك پاتوژن درون سلولي است . اين باكتري وقتي براي اولين بار وارد يك سلول مي شود دور خود يك باند غشايي از فاگوليزوزوم ايجاد مي كند كه تبديل به كيسه شده و باكتري ها درون آن تكثير مي يابند . آنها يك سم پروتئاز نيز توليد مي كنند كه براي بافتها و سلولهاي ديگر مضر مي باشد .اين سم كه نسبت به حرارت مقاوم است از جنس پپتيدهاي كوچك اسيدي مي باشد . [5]
تصفیه خانه فاضلاب شهری ارومیه
۱۳۹۰/۰۴/۲۷
13:59
|
عملیات اجرایی فازل اول تصفیه خانه فاضلاب ارومیه به همراه بخشی از کارهای
مدول های 5گانه در سال 1382 به ظرفیت 50هزار مترمکعب در شبانه روز در
زمینی به مساحت 135 هکتار آغاز گردید ه است . این تصفیه خانه برای یک
میلیون نفر در افق طرح طراحی گردیده که در5 مدول 200هزار نفری اجرا
خواهدشد.
فرآیند تصفیه پساب شهری در تصفیه خانه فاضلاب ارومیه به روش بیولاک است به نحوی که کیفیت پساب خروجی درحد استانداردهای بین اللملی است و دراین فرآیند حذف فسفر وهیدروژن انجام می گیرد این درحالی است که درسایر فرآیند ها این امکان وجود ندارد .
. BOD پساب خروجی این سیستم زیر 10میلی گرم درلیتر است درحالی که در سایر فرآیندها BOD خروجی مابین 50 الی30 میلی گرم درلیتر می باشد .
فرآیند تصفیه پساب شهری در تصفیه خانه فاضلاب ارومیه به روش بیولاک است به نحوی که کیفیت پساب خروجی درحد استانداردهای بین اللملی است و دراین فرآیند حذف فسفر وهیدروژن انجام می گیرد این درحالی است که درسایر فرآیند ها این امکان وجود ندارد .
. BOD پساب خروجی این سیستم زیر 10میلی گرم درلیتر است درحالی که در سایر فرآیندها BOD خروجی مابین 50 الی30 میلی گرم درلیتر می باشد .
سمينار معرفي تصفيه فاضلاب به روش بیولاک در آبفای مشهد
۱۳۹۰/۰۴/۲۷
13:40
|
به گزارش روابط عمومي شركت آب و فاضلاب مشهد، سمينار آموزشي مزبور با حضور
مهندس شريفي سيستاني نماينده انجمن متخصصين آب و فاضلاب كشور ، مديران
عامل شركت هاي آب و فاضلاب خراسان شمالي، جنوبي و رضوي و هم چنين معاونان،
مديران و كارشناسان شركت آب و فاضلاب مشهد برگزار شد.
مهندس محمد پرورش مدير عامل شركت آب و فاضلاب مشهد طي سخناني ضمن قدرداني از استقبال شركت كنندگان در اين سمينار اظهار داشت : اكنون زمان آن است كه از روشهاي نوين تصفيه فاضلاب با توجه به مزاياي بسيار آنها استفاده كنيم و كاربرد روشهاي سنتي و قديم براي اين منظور قابل صرفه نيست .
وي گفت: اكنون اختصاص زمين زياد براي تصفيه فاضلاب اقتصادي نمي باشد و بهتر آن است كه در مساحت كوچك و پساب مناسب بهره جوئيم و روشهاي جديد تصفيه فاضلاب مانند بيولاك راه گشاست .
مهندس عليرضا عرفاني مسوول برگزاري سمينار آموزشي بيولاك در اين باره گفت: بيولاك روشي جديد براي تصفيه فاضلاب با پساب مناسب است كه در مساحت و زمين كمتر انجام مي شود.
وي هدف از برگزاري اين كارگاه آموزشي را آشنايي با سيستم هاي پيشرفته تصفيه فاضلاب دانست و گفت: مقايسه بيولاك با روشهاي ديگر تصفيه ، ارزيابي اقتصادي اين روش ، اطلاعات مربوط به ميزان مصرف انرژي و سرمايه گذاري اوليه زمين مورد نياز توسط دو كارشناس خارجي به نام آقايان "فولمر و بادران" ارائه شد.
وي با بيان اينكه تصفيه فاضلاب به روش بيولاك در كشور تنها در اروميه به كارگرفته شده ، گفت: كاربرد اين روش كه اكنون در كشورهاي اروپايي و هم چنين چين استفاده مي شود داراي مزاياي مختلفي است كه "پساب خروجي با كيفيت بالا و آينده نگري در خصوص اعمال قوانين شديد استاندارد پساب ، كاهش چشمگير سرمايه گذاري اوليه، بازده بالاي انرژي ، نگهداري و بهره برداري آسان ، قابليت استفاده سريع و كم هزينه در ارتقا ء لاگون هاي تصفيه فاضلاب موجود در كشور و افزايش كيفيت پساب خروجي و ظرفيت فاضلاب ورودي از جمله مزاياي روش بيولاك به شمار مي رود.
مهندس محمد پرورش مدير عامل شركت آب و فاضلاب مشهد طي سخناني ضمن قدرداني از استقبال شركت كنندگان در اين سمينار اظهار داشت : اكنون زمان آن است كه از روشهاي نوين تصفيه فاضلاب با توجه به مزاياي بسيار آنها استفاده كنيم و كاربرد روشهاي سنتي و قديم براي اين منظور قابل صرفه نيست .
وي گفت: اكنون اختصاص زمين زياد براي تصفيه فاضلاب اقتصادي نمي باشد و بهتر آن است كه در مساحت كوچك و پساب مناسب بهره جوئيم و روشهاي جديد تصفيه فاضلاب مانند بيولاك راه گشاست .
مهندس عليرضا عرفاني مسوول برگزاري سمينار آموزشي بيولاك در اين باره گفت: بيولاك روشي جديد براي تصفيه فاضلاب با پساب مناسب است كه در مساحت و زمين كمتر انجام مي شود.
وي هدف از برگزاري اين كارگاه آموزشي را آشنايي با سيستم هاي پيشرفته تصفيه فاضلاب دانست و گفت: مقايسه بيولاك با روشهاي ديگر تصفيه ، ارزيابي اقتصادي اين روش ، اطلاعات مربوط به ميزان مصرف انرژي و سرمايه گذاري اوليه زمين مورد نياز توسط دو كارشناس خارجي به نام آقايان "فولمر و بادران" ارائه شد.
وي با بيان اينكه تصفيه فاضلاب به روش بيولاك در كشور تنها در اروميه به كارگرفته شده ، گفت: كاربرد اين روش كه اكنون در كشورهاي اروپايي و هم چنين چين استفاده مي شود داراي مزاياي مختلفي است كه "پساب خروجي با كيفيت بالا و آينده نگري در خصوص اعمال قوانين شديد استاندارد پساب ، كاهش چشمگير سرمايه گذاري اوليه، بازده بالاي انرژي ، نگهداري و بهره برداري آسان ، قابليت استفاده سريع و كم هزينه در ارتقا ء لاگون هاي تصفيه فاضلاب موجود در كشور و افزايش كيفيت پساب خروجي و ظرفيت فاضلاب ورودي از جمله مزاياي روش بيولاك به شمار مي رود.
پمپ
۱۳۹۰/۰۴/۲۶
1:39
|
تعریف:
به طور کلی پمپ به دستگاهی گفته میشود که انرﮊی مکانیکی را از یک منبع خارجی اخذ و به سیال مایعی که از آن عبور میکند، انتقال میدهد. در نتیجه انرﮊی سیال پس از خروج از این دستگاه (پمپ) افزایش مییابد. در پمپ ها تغییرات انرﮊی سیال همواره به صورت تغییر فشار سیال مشاهده میگردد. از پمپها برای انتقال سیال به یک ارتفاع معین و یا جا به جایی آن در یک سیستم لوله کشی و یا هیدرولیک استفاده می نمایند. به عبارت کلی تر از پمپ برای انتقال سیال از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده میکنند.
انواع پمپ
پمپها دارای انواع مختلفی هستند. دسته بندی های گوناگون، پمپ ها را بر پایه ویژگی های گوناگون طبقه بندی می کنند. در یکی از رایج ترین این طبقه بندی ها، برپایه نحوه انتقال انرژی از پمپ به سيال، پمپ ها به دودسته تقسيم می شوند:
پمپ های ديناميكی: در این پمپ ها انتقال انرژی به سيال به طور دایمی است. انواع پمپ های دینامیکی عبارت اند از:
* پمپ های گریز از مرکز
* پمپ های محیطی
* پمپ های خاص
پمپ های جابجایی مثبت: در این پمپ ها انتقال انرژی به سيال به صورت متناوب يا پريوديك صورت می پذیرد. انواع پمپ های جابجایی مثبت عبارت اند از:
* پمپ های رفت و برگشتی
* پمپ های گردشی
پمپ های دینامیکی
پمپ گریز از مرکز
به طور کلی پمپ به دستگاهی گفته میشود که انرﮊی مکانیکی را از یک منبع خارجی اخذ و به سیال مایعی که از آن عبور میکند، انتقال میدهد. در نتیجه انرﮊی سیال پس از خروج از این دستگاه (پمپ) افزایش مییابد. در پمپ ها تغییرات انرﮊی سیال همواره به صورت تغییر فشار سیال مشاهده میگردد. از پمپها برای انتقال سیال به یک ارتفاع معین و یا جا به جایی آن در یک سیستم لوله کشی و یا هیدرولیک استفاده می نمایند. به عبارت کلی تر از پمپ برای انتقال سیال از یک نقطه به نقطه دیگر استفاده میکنند.
انواع پمپ
پمپها دارای انواع مختلفی هستند. دسته بندی های گوناگون، پمپ ها را بر پایه ویژگی های گوناگون طبقه بندی می کنند. در یکی از رایج ترین این طبقه بندی ها، برپایه نحوه انتقال انرژی از پمپ به سيال، پمپ ها به دودسته تقسيم می شوند:
پمپ های ديناميكی: در این پمپ ها انتقال انرژی به سيال به طور دایمی است. انواع پمپ های دینامیکی عبارت اند از:
* پمپ های گریز از مرکز
* پمپ های محیطی
* پمپ های خاص
پمپ های جابجایی مثبت: در این پمپ ها انتقال انرژی به سيال به صورت متناوب يا پريوديك صورت می پذیرد. انواع پمپ های جابجایی مثبت عبارت اند از:
* پمپ های رفت و برگشتی
* پمپ های گردشی
پمپ های دینامیکی
پمپ گریز از مرکز
مفاهیم ترمودینامیک
۱۳۹۰/۰۴/۲۶
1:36
|
(از کلمات یونانی «گرما» و «توان») مطالعه ی گرما، کار، انرژی و تغییرات
در حالتهای سیستم توسط آنهاست. در یک مفهوم وسیعتر، ترمودنیامیک روابط
میان خواص ماکروسکوپی سیستم را مطالعه می کند. خاصیت کلیدی در ترمودینامیک
دماست و گاهی ترمودینامیک به عنوان مطالعه ی رابطه ی دما با خواص
ماکروسکوپی ماده تعریف می شود.(ترمودینامیک برگشت ناپذیر با سیستمهای غیر
تعادلی و فرایندهای مرتبط است مطالعه خواهیم کرد. ترمودینامیک تعادلی یک
علم ماکروسکوپی بوده و مستقل از هر نوع نظریه ی ساختار مولکولی است.
به عبارت صریح، واژه ی مولکول در واژگان ترمودینامیک موجود نیست. هر چند نمی خواهیم وسواس به خرج دهیم، اما اغلب مفاهیم مولکولی را برای کمک در فهم ترمودینامیک بکار خواهیم برد. ترمودینامیک برای سیستمهای با ابعاد مولکولی بکار نمی رود، یک سیستم باید شامل تعداد زیادی مولکول باشد تا رفتار ترمودینامیک داشته باشد.
(ایرالوین- چاپ 1382- ص 3- جلد اول)
سیستمهای ترمودینامیکی:
«بخش ماکروسکوپی از جهان که مورد مطالعه ی ترمودینامیکی قرار می گیرد، ترمودینامیکی قرار می گیرد، سیستم نامیده می شود. بخشهایی از جهان که بتواند با سیستم بر هم کنش داشته باشند محیط نامیده می شود.
به عنوان مثال، به منظور مطالعه ی فشار بخار آب به صورت تابعی از دما، می توان یک ظرف آب کاملاً مسدود شده (که از هوا تخلیه شده باشد) را در حمامی با دمای ثابت قرار داد و یک فشار سنج را جهت اندازه گیری فشار به آن متصل کرد. در اینجا، سیستم شامل آب مایع و بخار آب موجود در ظرف بوده و محیط شامل حمام با دمای ثابت و جیوه ی درون فشار سنج است.
به عبارت صریح، واژه ی مولکول در واژگان ترمودینامیک موجود نیست. هر چند نمی خواهیم وسواس به خرج دهیم، اما اغلب مفاهیم مولکولی را برای کمک در فهم ترمودینامیک بکار خواهیم برد. ترمودینامیک برای سیستمهای با ابعاد مولکولی بکار نمی رود، یک سیستم باید شامل تعداد زیادی مولکول باشد تا رفتار ترمودینامیک داشته باشد.
(ایرالوین- چاپ 1382- ص 3- جلد اول)
سیستمهای ترمودینامیکی:
«بخش ماکروسکوپی از جهان که مورد مطالعه ی ترمودینامیکی قرار می گیرد، ترمودینامیکی قرار می گیرد، سیستم نامیده می شود. بخشهایی از جهان که بتواند با سیستم بر هم کنش داشته باشند محیط نامیده می شود.
به عنوان مثال، به منظور مطالعه ی فشار بخار آب به صورت تابعی از دما، می توان یک ظرف آب کاملاً مسدود شده (که از هوا تخلیه شده باشد) را در حمامی با دمای ثابت قرار داد و یک فشار سنج را جهت اندازه گیری فشار به آن متصل کرد. در اینجا، سیستم شامل آب مایع و بخار آب موجود در ظرف بوده و محیط شامل حمام با دمای ثابت و جیوه ی درون فشار سنج است.
اسمز معکوس
۱۳۹۰/۰۴/۲۶
1:26
|
صنایع امروز برای تصفیه آب مورد استفاده در بخشهای تولید بخار و فرآیند
خود از سیستم اسمز معکوس استفاده فراوانی می برند. اساس کار این دستگاهها
بر عبور ملکولهای غیریونی مثل آب از یک غشاء با روزنه های بسیار ریز بنا
شده است. این غشاءها به صورتی ساخته شده اند که ملکولهای خنثی را براحتی
از خود عبور می دهند. به همین دلیل آب ورودی به سیستم، که دارای املاح
مختلف است به آب تقریبا خالص تبدیل می گردد. در سیستم اسمز معکوس، جریان
ورودی یا خوراک (Feed) به دو جریان آب تصفیه شده (Permeate) و پساب غلیظ
(Reject) یا (Brine) تبدیل می شود.
اساس کار اسمز معکوسفرض کنید دو ظرف مطابق شکل 1 ،یکی حاوی آب نمک (1) ودیگری حاوی آب خالص (2) توسط یک لوله به یکدیگر متصل بوده وهر دو دارای ارتفاع مساوی از آب و در یک سطح قرار داشته باشند. جهت برقراری تعادل در غلظت یونهای سدیم و کلراید از ظرف آب نمک، یونهای نمک به صورت نفوذ مولکولی به ظرف آب خالص انتقال یافته تا تعادل غلظت بین هر دو ظرف برقرار گردد. اما اگر بین این دو ظرف و در مسیر جریان آب یک غشاء قرار گیرد که فقط اجازه دهد مولکولهای آب از آن عبور کنند، یونهای نمک اجازه عبور نخواهند داشت. لذا برای برقراری تعادل در غلظت، آب خالص از ظرف شماره (2) به ظرف شماره (1) انتقال می یابد و این عمل تا آنجا ادامه می یابد که افزایش ارتفاع حاصله در ظرف آب نمک، فشار مضاعف ایجاد کرده و اجازه انتقال آب از ظرف شماره (2) به ظرف شماره (1) را ندهد. این فشر را فشار اسمزی می گویند و طبق قانون Vant Hoff تابعی است از غلظت نمک در هر دو ظرف غشاء.
فرآیند تولید سیمان
۱۳۹۰/۰۴/۲۶
1:21
|
دو عنصر اصلی تشکیل دهنده سیمان اکسید کلسیم (CaO) و اکسید سیلیسیم (SiO2)
می باشد که اولی در سنگ آهک و دومی در خاک رس به مقدار زیاد یافت می شود و
عنصر سومی که در کنار این دو از اهمیت ویژه ای برخوردار است اکسید
آلومینیوم (Al2O3) می باشد که این عنصر در خاک رس
به مقدار زیاد وجود دارد. سنگ های آهکی حدود 50 تا 55 درصد و مارل ها نیز
با توجه به نوع آن بین 30 تا 50 درصد CaO دارند و خاک رس حدود 40 تا 50
درصد SiO2 (اکسید سیلیسیم) و حدود 10 تا 18 درصد Al2O3 (اکسید آلومینیوم) دارد.
به بیان دیگر اگر سنگ آهک و خاک رس با هم پودر شوند و سپس پخته شوند کلینکر و یا نهایتا سیمان تولید می شود یعنی اگر شرایط را برای انجام واکنش بین اکسید کلسیم(CaO) با اکسید سیلیسیم(SiO2 ) و اکسید آلومینیوم(Al2O3) فراهم شود و فازهای مورد نظر تشکیل شوند آنگاه ماده تولیدی خواص سیمانی خواهد داشت یعنی در مجاورت آب و در دمای معمولی با گذشت زمان سفت و سخت می شود اما برای آنکه این واکنش تشکیل گردد و یا فاز های مورد نظر شکل گیرند با اضافه نمودن سنگ آهن به عنوان کمک ذوب ، دمای تشکیل فازها را کاهش می دهیم یعنی عملیات پخت را تسهیل بخشنده و کیفیت کلینکر افزایش خواهد یافت.
در کل برای انجام هر چه بهتر واکنش های پخت و تشکیل کلینکر دو اقدام اساسی زیر را بایستی انجام داد.
1- بایستی مواد پودر شوند تا سطح ذرات برای انجام واکنش افزایش یابد و یا واکنش سریعتر و بهتر انجام شود
2- دمای لازم برای پخت یعنی 1450 درجه مهیا شود و از طرفی در این دما واکنش اصلی یعنی فازهای اصلی سیمان تشکیل می شوند.
به بیان دیگر اگر سنگ آهک و خاک رس با هم پودر شوند و سپس پخته شوند کلینکر و یا نهایتا سیمان تولید می شود یعنی اگر شرایط را برای انجام واکنش بین اکسید کلسیم(CaO) با اکسید سیلیسیم(SiO2 ) و اکسید آلومینیوم(Al2O3) فراهم شود و فازهای مورد نظر تشکیل شوند آنگاه ماده تولیدی خواص سیمانی خواهد داشت یعنی در مجاورت آب و در دمای معمولی با گذشت زمان سفت و سخت می شود اما برای آنکه این واکنش تشکیل گردد و یا فاز های مورد نظر شکل گیرند با اضافه نمودن سنگ آهن به عنوان کمک ذوب ، دمای تشکیل فازها را کاهش می دهیم یعنی عملیات پخت را تسهیل بخشنده و کیفیت کلینکر افزایش خواهد یافت.
در کل برای انجام هر چه بهتر واکنش های پخت و تشکیل کلینکر دو اقدام اساسی زیر را بایستی انجام داد.
1- بایستی مواد پودر شوند تا سطح ذرات برای انجام واکنش افزایش یابد و یا واکنش سریعتر و بهتر انجام شود
2- دمای لازم برای پخت یعنی 1450 درجه مهیا شود و از طرفی در این دما واکنش اصلی یعنی فازهای اصلی سیمان تشکیل می شوند.